2015. 12. 14.

Csirkeszárny sütőtökös krumplival

Előrebocsátanám, hogy aki kedveli a csirkeszárnyat, rossz ember nem lehet. Csak vannak, akik nem tudják, hogy szeretik, én is térítettem már meg fogyasztót e téren.

Szóval a csirkeszárny millióféleképpen elkészíthető, és SZÁRNYashús lévén szinte bármilyen köret adható mellé. Ha valamilyen speckó módra, hosszabban pácolnád, ne tegyél rá sót és egy óránál tovább ne hagyd benne az anyagban, mert a rajta levő hús viszonylag kicsi és egyrészt fölösleges várni, másrészt a végén még bekeményedik. Elég sütés előtt fűszerezni-pácolni.

Tudnivalók

Adagok: fejenként nagyjából egy csirkényi, vagyis két darab szárnnyal számolj. A köretnél általános szabályként engem úgy szocializáltak (bevált), hogy fejenként két krumpli - mivel itt sütőtök is szerepel, felezheted a krumplit vagy bónuszként számolhatod a tököt.

Időigény: az előkészítéssel megvagy, amíg a sütő bemelegszik (kb. 15 perc), a sütés nagyjából félóra. Tehát kb. 45 perc.

Tippek:
A csirkeszárnyat, mint minden húsfélét, alaposan vizsgálgasd meg vásárláskor. Ha nincs rutin, elsőre azért nézd meg a címkét, rajta kell lennie a csomagolás dátumának (1-2 naposnál régebbi ne legyen) - ha a címke alatt van egy másik is, az már gyanús. Pultból általában frisset kapsz és ha kedvesen kéred, a hentes bácsi/néni a jobb darabokat adja. Mondd, hogy sütni lesz és akkor kiválogatja neked a nagyobbakat. Maga a husi legyen egészséges rózsaszín (a sárgaság itt sem jó jel), lehetőleg húslé és vércseppek nélküli. 

A szárnyakat sütheted egészben (ahogy a nagy klasszikus rántott verziót), én jobban szeretem alkatrészeire szedve, mert könnyebben kezelhető és jobban átsül mindenhol. Ha még nem boncoltál volna szárnyat: a csontos-bőrös kis végét a porcnál (csukló?) éles késsel el tudod vágni, majd az egyben maradt két húsos részt megfogva roppanásig feszíted a V-t. A roppanás a porc (könyök?) hangja lesz, ott már el tudod vágni és kész is vagy. Ízlés szerint a kis véget is sütheted vagy elteheted későbbi levesbe.

A krumpli (alias burgonya) bármilyen lehet, sütésre a legjobbnak nálam eddig a sárga bizonyult. 

A sütőtök szezonális, de ha van a boltban/piacon, érdemes venni, mert sokáig eláll az ablakpárkányon, ha nem bontod fel - mindenképp kemény héjú és sértetlen legyen. A többi tökhöz hasonlóan sokféleképp felhasználható, de mivel édes, meggondolandó, hogy mihez tálalod - mondjuk egy mézes-barbecue ízesítésű hús mellé már igen gejl lenne, de kakukkfűvel és borssal önmagában is világbajnok ragut tálalhatsz. Fajta szempontjából én a kanadai vagy sonkatöknek nevezettet használom (élénk narancssárga, hosszúkás, felfelé keskenyedő).

A fűszerezés itt alap, a csirke és a krumpli is elbír gyakorlatilag mindent. A sütőtök már kevésbé, de jól áll neki a kakukkfű, a bors, a majoranna, bátrabbaknak a gyömbér és a chili - no meg a kis sós magvak is. Mondjuk tökmag, ugye.

A vegeta még mindig nem ciki, a sült húsoknak kifejezetten jót tesz, teltebb íze lesz - só helyett. 

Az olaj ez esetben egyszerű napraforgóolaj - husi sütésekor, illetve pácoláskor szükségtelen az olívaolaj, meg amúgy is ezen nőttünk fel. Szerintem.


 Hozzávalók és elkészítés

  • csirkeszárny (fejenként 2 db)
  • krumpli (fejenként 2 db)
  • sütőtök (krumplival megegyező mennyiség)
  • vegeta, bors
  • majoranna, kakukkfű
  • olaj

Beizzítjuk a sütőt 180 fokra.

A csirkeszárnyakat alaposan, hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük (nem tesz jót a víz az olajos pácnak). Az ízületeknél három darabra vágjuk, bedobáljuk egy nagyobb tálba, rá a fűszereket az olajjal és kézzel szépen átforgatjuk, hogy mindenhol érje az íz. Igényesek masszírozhatják is, szereti. Rásorakoztatjuk a pácos darabokat a sütőpapíros tepsi egyik felére.


A megpucolt krumplikat és sütőtököt felkockázzuk egyformára és bedobáljuk az olajos-fűszeres tálba, majd azt is összeforgatjuk a benne maradt páccal (nekik kevesebb kell ugyanis). Ráborítjuk a tepsi szabad felére, valahogy így:


Minden további fakszni nélkül berakjuk a tepsit a sütőbe és nagyjából 25-30 perc múlva ehetünk. Sütőfüggő, hogy pontosan mennyi idő, de akkor van készen, ha a husi elkezd lemászni a csontról és olyan guszta sült színe van. (Ha nem vagy biztos benne, vegyél ki egy nagyobbat és vágd fel, hogy belül megsült-e.)

Tálalás
Eddig nem volt olyan, hogy ne lopkodták volna ki a tepsiből, amíg előszedtem a tányérokat, úgyhogy ezúttal esélytelen és fölösleges kezdeményezés a dekoratív tálalás. De mivel darabos és színes, a tepsielrendezés a tányéron is jól mutat, további díszítés inkább az asztalon legyen. 

Gyorskezű tálalók óvatosan kezeljék a köretet, mert a tökdarabok bár kockának néznek ki, teljesen puhák - ha hozzáérsz, szétmállik, az pedig már nem olyan szép. 

Mellé savanyúság vagy csípős kísérő illik (esetünkben jalapeno paprika), édes befőtt inkább nem, mivel a sütőtök megédesíti a fűszeres köretet.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése